Odwiedz nas na Youtube
Panaceum
ul. Al.Jana Pawła II 61 B lok.247
01-031 Warszawa
tel. 22 299-28-38
tel. 887-549-999

Godziny otwarcia

Poniedzialek: 8:00-19:00
Wtorek: 8:00-19:00
Środa: 8:00-19:00
Czwartek: 8:00-19:00
Piątek: 8:00-19:00

Sklep

nasz prywatny sklep

Konsultacje dietetyczne

dietetyk Warszawa - konsultacje dietetyczne

Trening personalny

trener personalny łukasz matusiak z Warszawy

Nasz partner

Nasze strony

Nietolerancja pokarmowa, testy na nietolerancję

pokarm
  
Nietolerancja pokarmowa może dotknąć każdego. Często bywa mylona z alergią pokarmową lub celiakią (tzw. chorobą trzewną o podłożu immunologicznym, polegającą na stałej i silnej nietolerancji glutenu), dlatego nie zawsze jest łatwa do rozpoznania.
Statystycznie przypadłość ta, charakteryzująca się nieprawidłową reakcją organizmu na dostarczony pokarm, dotyka 90% dzieci i 75% dorosłych i – niestety – odsetek ten stale wzrasta. Inne dane pokazują, że nietolerancja pokarmowa, może być tzw. późną reakcją systemu odpornościowego na pewne rodzaje produktów spożywczych i wynika często z  występowania już od wczesnego dzieciństwa tak zwanego syndromu nieszczelnego jelita. Szacuje się, że w związku z tym, na nietolerancję pokarmową może cierpieć nawet 90% populacji krajów Europy. Badania pokazują, że syndrom nieszczelnego jelita może odpowiadać za nietolerancję pokarmową nawet na więcej niż 30 produktów spożywczych u jednej osoby.
 
Podobnie jak alergia, nietolerancja pokarmowa może być dziedziczna. Gdy cierpi na nią jedno z rodziców, ryzyko zachorowania u dziecka wynosi 40%, w przypadku obojga rodziców – wzrasta ono aż do 70%. I jedną i drugą można odziedziczyć także po dziadkach. Jednak ostra typowa alergia pokarmowa występuje tylko u 3 do 5% populacji.
  


Objawy nietolerancji pokarmowej

 

Lista objawów towarzyszących temu schorzeniu jest bardzo długa i niecharakterystyczna. Osoby z tą przypadłością najczęściej cierpią na:

  • ogólne osłabienie, ciągłe zmęczenie,
  • niepokój,
  • brak koncentracji i obniżony nastrój,
  • zaburzenia w funkcjonowaniu jelit,
  • biegunki i wymioty,    
  • zmiany skórne,
  • bóle głowy,                                        
  • bóle i obrzęki  stawów,
  • uczucie sytości lub nadmierny apetyt,                                                    
  • zaburzenia neurologiczne,
  • i wiele innych niespecyficznych symptomów.                                         

 

Przypadłości o podłożu immunologicznym towarzyszyć mogą: migreny, zespół jelita drażliwego lub fibromialgia, charakteryzująca się dolegliwościami bólowymi w obrębie układu ruchowego – bez uchwytnych zmian chorobowych.

 

Nie można lekceważyć niebezpieczeństwa, jakim jest ta choroba. Nawet gdy nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia życia, może znacząco wpływać na obniżenie jego komfortu i powodować dalsze pogarszanie się stanu zdrowia. Objawy bywają niewyraźne, a ich powód nie zawsze jest właściwie rozpoznany. Chorzy często skarżą się, nie wiedząc, że przyczyną ich niedomagań jest nieodpowiednio dobrana żywność, na nieustanny „zamęt w głowie”, zmęczenie, brak koncentracji. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw – na przykład ostre bóle głowy – podczas gdy u innych objawią się: zespół nadwrażliwych jelit, migreny, problemy skórne czy ze strony układu oddechowego.

 

Często nie jest łatwo skojarzyć, że to pożywienie jest katalizatorem występowania pewnych objawów, skoro symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin albo nawet kilka dni później – zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast. Z wypowiedzi wielu pacjentów, którzy zostali poprawnie zdiagnozowani, dzięki czemu nie doświadczają już objawów problemów trawiennych, wynika, że zdali sobie sprawę, iż przez całe życie doświadczali drobnych symptomów, ale nie mając świadomości, że świadczą one o problemach medycznych, bagatelizowali je.

 

Diagnostyka i leczenie nietolerancji pokarmowej

 

Objawy, jak zostało wspomniane, są różne i nietypowe, dlatego postawienie odpowiedniego rozpoznania bywa bardzo trudne. Pomoc w diagnostyce nietolerancji pokarmowej oferuje Warszawskie Centrum Promocji Zdrowia Panaceum s.c., które zatrudnia najwyższej klasy specjalistów w dziedzinie odżywiania. Panaceum w swojej ofercie posiada liczne testy na nietolerancje pokarmowe.
 
Wszystkie niezbędne informacje na temat samych testów, jak i nietolerancji pokarmowej uzyskasz odwiedzając naszą stronę dedykowaną problematyce nietolerancji pokarmowej.

 

www.nietolerancjapokarmowa.manifo.com

 

Film prezentujący wykonywane zabiegi w Panaceum oraz ProHealth Clinic a także sposób ich wykonywania.

 

Nietolerancja pokarmowa a alergia – czy to jest to samo?

 

Nietolerancja pokarmowa jest często mylona z alergią lub chorobą trzewną (celiakią). Niestety są to zupełnie inne schorzenia. Alergia pokarmowa występuje wśród osób, u których reakcja na zjedzony pokarm następuje natychmiastowo (objawy mogą być oddalone najwyżej o 2 godziny). Ta pierwsza wywołuje natomiast opóźnioną reakcję organizmu, co znaczy, że objawy mogą pojawić się nawet po kilku dniach (do 72 godzin). U osób z celiakią nietolerowanie pokarmu ma charakter objawu, a sama choroba przekazywana jest genetycznie i jest nieuleczalna, a jedynym sposobem walki z nią jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.

 

Przyczyny występowania nietolerancja pokarmowej

 

Nietolerancja pokarmowa zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych i jej rozwój spowodowany jest coraz częstszym zastosowaniem środków chemicznych w produkcji żywności. Nadwrażliwość na niektóre pokarmy jest najczęściej nabyta i ma związek z częstym przyjmowaniem antybiotyków i leków przeciwzapalnych. Specjaliści wyróżniają dwa typy tego schorzenia: immunologiczne i nieimmunologiczne.

 

Nietolerancja pokarmowa pochodzenia immunologicznego jest związana z nadmierną produkcją przeciwciał typu IgG, które pod wpływem reakcji na pokarm atakują zdrowe tkanki organizmu. Paradoksalnie nawet w przypadku terapii farmakologicznej, organizm przeczuwając niebezpieczeństwo, zwalcza własne komórki. Stan zapalny wywołany upośledzeniem układu odpornościowego może uaktywnić się nawet po kilku dniach od zjedzenia produktu wywołującego nietolerancję.

 

Nietolerancja pokarmowa nieimmunologiczna z kolei powodowana jest zaburzeniami procesów trawienia i najczęściej ma związek z laktozą. Zdarza się również, że zmniejszona ilość enzymów trawiennych wywołuje nietolerancję fruktozy, glutenu, alkoholu czy nawet błonnika. Przyczyną choroby może być spożycie produktu, do którego dodano utrwalacze, konserwanty i wzmacniacze smaku.

 

Warszawskie Centrum Promocji Zdrowia Panaceum pomoże osobom chorym także w leczeniu, które polega na skomponowaniu i stosowaniu odpowiedniej, spersonalizowanej diety. Sztab najwyższej klasy specjalistów - lekarzy, diagnostów i dietetyków, zadba skutecznie o zdrowie pacjenta i jego rodziny.

 

FoodDetective 59 podstawowy test na nietolerancje pokarmowe badający reakcje na 59 podstawowych produktów żywnościowych takich jak m. in. mleko, pszenica, jaja, drożdże, orzechy.
FoodPrint 220 to najbardziej zaawansowane i kompleksowe badanie krwi pod kątem nietolerancji pokarmowych, które obejmuje ponad 220 produktów spożywczych (także używki i niektóre dodatki do żywności); pozwala na dokładną eliminację z diety większości szkodliwych dla nas produktów.
FoodTest 90 wykrywa nietolerancje pokarmowe na 90 popularnych produktów spożywczych.
FoodTest 110 wykrywa nietolerancje pokarmowe na 110 popularnych produktów spożywczych.
FoodTest Vegetarian 90 wykrywa nietolerancje pokarmowe na 90 produktów spożywczych z grupy żywności wegetariańskiej. Rekomendowany dla osób, które nie spożywają mięsa. Test bada także nietolerancje na jaja, nabiał oraz ryby.

 

Test FoodPrint Rozpoznawczy potwierdza ewentualne nietolerancje pokarmowe lub ich brak, co będzie wskazówką do rozszerzonej diagnostyki nietolerancji -  na przykład testem FoodPrint 220.

 

Wyniki testu Food Detective dostępne są w ciągu 45 minut od wykonania testu, wszystkie pozostałe testy są testami laboratoryjnymi i czas oczekiwania na wyniki wynosi około 10 dni roboczych i są one wysyłane do klienta e-mailem.

 

Nasze testy nietolerancji pokarmowych pochodzą od firmy Cambridge Diagnostics (Polska), która jest wyłącznym przedstawicielem brytyjskiego Cambridge Nutritional Science Ltd., Omega Diagnostics Group PLC.  Badania te, wykorzystujące metody immunoenzymatyczną i mikromacierzy gwarantują uzyskanie wiarygodnych wyników w komfortowy sposób – poprzez pobranie krwi włośniczkowej z palca.

 

 
cennik
Warszawskie Centrum Promocji Zdrowia - Panaceum s.c.
Al.Jana Pawła II 61 B lok.247
01-031 Warszawa
 
Tel: /22/ 299-28-38
Tel: 887-549-999
 
 

Nasze Centrum znajduje się w samym sercu Warszawy

 

SERDECZNIE ZAPRASZAMY