Nietolerancja pokarmowa może dotknąć każdego. Często bywa mylona z alergią pokarmową lub celiakią (tzw. chorobą trzewną o podłożu immunologicznym, polegającą na stałej i silnej nietolerancji glutenu), dlatego nie zawsze jest łatwa do rozpoznania.
Nietolerancja pokarmowa może dotknąć każdego. Często bywa mylona z alergią pokarmową lub celiakią (tzw. chorobą trzewną o podłożu immunologicznym, polegającą na stałej i silnej nietolerancji glutenu), dlatego nie zawsze jest łatwa do rozpoznania.
Statystycznie przypadłość ta, charakteryzująca się nieprawidłową reakcją organizmu na dostarczony pokarm, dotyka 90% dzieci i 75% dorosłych i – niestety – odsetek ten stale wzrasta. Inne dane pokazują, że nietolerancja pokarmowa może być późną reakcją systemu odpornościowego na pewne rodzaje produktów spożywczych i wynika często z występowania już od wczesnego dzieciństwa syndromu nieszczelnego jelita. Szacuje się, że w związku z tym problem nietolerancji pokarmowej może dotyczyć nawet 90% populacji krajów Europy. Badania pokazują, że syndrom nieszczelnego jelita może odpowiadać za nietolerancję pokarmową nawet na więcej niż 30 produktów spożywczych u jednej osoby.
Podobnie jak alergia, nietolerancja pokarmowa może być dziedziczna. Gdy cierpi na nią jedno z rodziców, ryzyko zachorowania u dziecka wynosi 40%, w przypadku obojga rodziców – wzrasta ono aż do 70%. I jedną, i drugą można odziedziczyć także po dziadkach. Jednak ostra typowa alergia pokarmowa występuje tylko u 3 do 5% populacji.
Lista objawów towarzyszących temu schorzeniu jest bardzo długa i niecharakterystyczna. Osoby z tą przypadłością najczęściej cierpią na:
Przypadłości o podłożu immunologicznym towarzyszyć mogą: migreny, zespół jelita drażliwego lub fibromialgia, charakteryzująca się dolegliwościami bólowymi w obrębie układu ruchowego – bez uchwytnych zmian chorobowych.
Nietolerancja pokarmowa jest często mylona z alergią lub chorobą trzewną (celiakią). Niestety są to zupełnie inne schorzenia. Alergia pokarmowa występuje u osób, u których reakcja na zjedzony pokarm następuje natychmiastowo (objawy mogą być oddalone najwyżej o 2 godziny). Ta pierwsza wywołuje natomiast opóźnioną reakcję organizmu, co znaczy, że objawy mogą pojawić się nawet po kilku dniach (do 72 godzin). U osób z celiakią nietolerowanie pokarmu ma charakter objawu, a sama choroba przekazywana jest genetycznie i jest nieuleczalna, a jedynym sposobem walki z nią jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.
Nietolerancja pokarmowa zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych i jej rozwój spowodowany jest coraz częstszym zastosowaniem środków chemicznych w produkcji żywności. Nadwrażliwość na niektóre pokarmy jest najczęściej nabyta i ma związek z częstym przyjmowaniem antybiotyków i leków przeciwzapalnych. Specjaliści wyróżniają dwa typy tego schorzenia: immunologiczne i nieimmunologiczne.
Nie można lekceważyć niebezpieczeństwa, jakim jest ta choroba. Nawet gdy nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia życia, może znacząco wpływać na obniżenie jego komfortu i powodować dalsze pogarszanie się stanu zdrowia. Objawy bywają nieswoiste, przez co powód ich wystąpienia nie zawsze i nie od razu zostaje właściwie zdiagnozowany. Chorym dokucza uczucie „zamętu w głowie”, zmęczenie, problemy z koncentracją. Najczęściej nie zdają sobie oni sprawy z tego, że przyczyną tego jest nieodpowiednio skomponowana dieta.
Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw – na przykład ostre bóle głowy – podczas gdy u innych objawią się: zespół nadwrażliwych jelit, migreny, problemy skórne czy dolegliwości ze strony układu oddechowego.
Często nie jest łatwo skojarzyć, że to pożywienie jest wyzwala pojawienie się określonych objawów. Wynika to z tego, że symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin lub nawet kilka dni później. Natomiast w przypadku alergii pokarmowej sytuacja jest oczywista, ponieważ objawy uwidoczniają się natychmiast po spożyciu produktu zawierającego alergen.
Z wypowiedzi Pacjentów, którzy poddali się badaniom wykrywającym nietolerancję poszczególnych pokarmów w naszym Centrum w Warszawie i zostali poprawnie zdiagnozowanych, wynika, że wdrożenie zmian żywieniowych pozwoliło im uwolnić się od problemów trawiennych i wielu innych dolegliwości, które, jak sami mówią, bagatelizowali przez całe życie.
Objawy nietolerancji pokarmowej są różne i często nietypowe, dlatego postawienie odpowiedniego rozpoznania bywa bardzo trudne. Przychodząc do warszawskiego Centrum Promocji Zdrowia Panaceum, wykonają Państwo kompletne testy i badania na nietolerancję pokarmową. Nasi najwyższej klasy specjaliści w dziedzinie odżywiania pomogą Państwu rozwiązać problemy zdrowotne związane z tą dolegliwością.
UWAGA! Testy na nietolerancje określane są często mylnie testami na alergie pokarmowe – są to jednak różne procedury diagnostyczne.
Wszystkie niezbędne informacje na temat samych testów, jak i nietolerancji pokarmowej można uzyskać, odwiedzając naszą stronę dedykowaną problematyce nietolerancji pokarmowej.