Wolne rodniki są atomami bądź też jonami, które na swojej zewnętrznej orbicie posiadają niesparowany, pojedynczy elektron. Cząsteczki te krążą po naszym organizmie i dążą do tego, by przyłączyć lub oddać gdzieś niesparowany elektron. Są one bardzo aktywne chemicznie i utleniają niemal każdy napotkany przez siebie związek.

W jaki sposób wolne rodniki szkodzą naszemu zdrowiu?

W organizmie człowieka wolne rodniki szczególnie często atakują białka, kwas DNA, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo ważnym składnikiem błon komórkowych, oraz lipidy znajdujące się we krwi. Kiedy połączą się z lipidami, utleniają je, w wyniku czego zapoczątkowane zostają reakcje łańcuchowe niszczące strukturę komórek ciała.

Uszkodzenie błon komórkowych w wyniku ataku wolnych rodników bardzo często powoduje paraliż funkcjonowania wielu komórek w organizmie człowieka. To z kolei prowadzi do powstania wielu groźnych chorób.

  • W wyniki działania wolnych rodników dochodzi do rozwoju chorób nowotworowych oraz schorzeń układu krążenia.
  • Te aktywne cząstki upośledzają funkcjonowanie mózgu oraz innych organów, z którymi wchodzą kontakt.
  • Utlenianie cholesterolu przez wolne rodniki jest częstą przyczyną powstania zmian miażdżycowych w obrębie naczyń krwionośnych.
  • Ataki tych aktywnych cząstek przyspieszają procesy starzenia zachodzące w organizmie człowieka, przez co znacząco sprzyjają powstawaniu zmarszczek i wpływają na pogorszenie wyglądu naszej skóry.

Skąd się biorą wolne rodniki?

Organizm zaatakowany przez wolne rodnikiTe aktywne cząstki możemy znaleźć niemal wszędzie. Znajdują się one w zanieczyszczonym powietrzu, dymie papierosowym, a także w żywności, która została wysoko przetworzona. Chcąc ustrzec się przed ich niszczącym działaniem, powinniśmy bardzo uważać na to, co jemy. Warto unikać wielu produktów spożywczych, w tym paczkowanych wyrobów cukierniczych z długą datą ważności, a także niemałej liczby produktów mięsnych i roślinnych. Chcąc ograniczyć ilość wolnych rodników przedostających się do naszego organizmu z pożywieniem, należy znacznie zmniejszyć zjadanie smażonych potraw, gdyż zawierają one dużą ilość tych szkodliwych dla naszego organizmu związków.

Sprawdź, czy jesteś w grupie osób szczególnie narażonych na działanie wolnych rodników

W wyniku badań nad działaniem i występowaniem wolnych rodników w organizmie człowieka specjaliści z zakresu medycyny i biofizyki określili grupę osób szczególnie narażonych na ataki tych szkodliwych cząsteczek.

Jeśli więc należysz do osób:

  • żyjących w ciągłym stresie,
  • palących papierosy,
  • dużo przebywających na słońcu,
  • żyjących w skażonym środowisku,
  • nadużywających alkoholu,
  • zażywających dużo leków,
  • często jadających smażone, grillowane lub wędzone potrawy,

to Twój organizm może być szczególnie narażony na ataki wolnych rodników.

Aby określić poziom narażenia swojego organizmu na ich działanie, skorzystaj z proponowanej przez nas Diagnostyki Stresu Oksydacyjnego. Badania te pomogą Ci sprawdzić, jaka ilość tych szkodliwych cząstek atakuje Twój organizm oraz dowiedzieć się, na ile potrafi on się przed nimi bronić.

Decydując się na przeprowadzenie badań w naszym Centrum, otrzymasz także fachową pomoc specjalistów, którzy dobiorą dla Ciebie odpowiednią terapię tak, aby Twój organizm mógł się szybciej zregenerować i powrócić do pełnej sprawności.

Godziny otwarcia

  • Poniedziałek:
    8:00-20:00
  • Wtorek:
    8:00-20:00
  • Środa:
    8:00-20:00
  • Czwartek:
    8:00-20:00
  • Piątek:
    8:00-20:00
  • Sobota:
    9:00-14:00

Godziny otwarcia Panaceun Fit:

  • Poniedziałek:
    7:00-21:00
  • Wtorek:
    7:00-21:00
  • Środa:
    7:00-21:00
  • Czwartek:
    7:00-21:00
  • Piątek:
    7:00-21:00
  • Sobota:
    9:00-14:00

Sklep internetowy

Sklep panaceum

Nasz partner:

Karta-Biegacza-2014-250x360