Anemia (inaczej niedokrwistość) jest jedną z chorób krwi, która polega na niedoborze hemoglobiny w krwinkach czerwonych. Hemoglobina to białko, znajdujące się w erytrocytach (krwinki czerwone) i odpowiadające za transport i dostarczenie tlenu do komórek organizmu.
Anemia może mieć różne przyczyny, najczęściej jest to niedobór żelaza i witaminy B12. Zagraża ona głównie młodym, intensywnie miesiączkującym kobietom oraz wszystkim osobom, będącym na niskokalorycznej, ubogiej diecie lub źle zbilansowanej diecie bezmięsnej.
Żelazo jest niezbędne nie tylko do produkcji hemoglobiny i krwinek czerwonych, ale także do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu. Zaniedbana anemia może doprowadzić do poważnych problemów neurologicznych, a niektóre jej odmiany także do niewydolności nerek i kamicy żółciowej!
Choć objawy anemii są typowe, łatwo można je pomylić z objawami innych chorób. Łatwo jest też anemię zlekceważyć, tłumacząc niepokojące oznaki zmęczeniem i stresem.
O anemii mogą świadczyć:
- słabość i omdlenia,
- szybkie męczenie się,
- kołatanie serca (tachykardia),
- skłonność do depresji,
- uczucie wyczerpania pomimo snu i odpoczynku,
- uczucie wychłodzenia,
- łamliwość paznokci i wypadanie włosów, sucha skóra,
- bladość skóry i błon śluzowych,
- brak koncentracji i zaburzenia.
Diagnozowanie anemii – ważne badania
Morfologia krwi jest badaniem, które potwierdzi lub wykluczy anemię. W badaniu tym oznacza się poziom hemoglobiny (poniżej 12,5 g% u kobiet i 14 g% u mężczyzn może świadczyć o anemii), innym wskaźnikiem jest MCV, który określa objętość krwinki i może nam definiować rodzaj anemii. Jednak morfologia wykrywa głownie już zaawansowaną anemię. Aby zdiagnozować jej początki, przydatne jest badanie poziomu ferrytyny – zasobu żelaza w organizmie.
Mikroskopowe badanie żywej kropli krwi, wykonywane w Warszawskiem Centrum Panaceum, także pozwoli nam szybko określić jakość krwinek czerwonych i ewentualne zagrożenie anemią. W trakcie badania trwającego 45 minut będziesz mieć okazję zobaczyć swoją krew w dużym powiększeniu mikroskopu na monitorze komputera. Diagnosta określi występujące braki witaminy B12 oraz pomoże ustalić przyczyny problemu i dobrać rodzaj pomocy.
Zapraszamy także do skorzystania z pomocy naszych specjalistów dietetyków, którzy pomogą ułożyć odpowiednią dietę przy anemii i dobrać najlepszą suplementację.
Leczenie anemii
Samo zażywanie witaminy B12 i żelaza czasem nie wystarcza, by wyleczyć anemię. Nie jest to schorzenie, które możemy sobie zdiagnozować i leczyć sami, lecz wymaga wizyty u lekarza – przede wszystkim ustalenia przyczyn anemii i ich wyeliminowania, a także dobrania suplementacji i radykalnej zmiany diety.
W diecie anemika powinny znaleźć się nie tylko produkty bogate w żelazo (czerwone mięso, zielone warzywa liściaste i kapustne, sezam, jaja, fasola), ale także:
- pokaźne dawki witaminy C (naturalne suplementy witaminy C np. kwas L-askorbinowy, owoce cytrusowe, owoc dzikiej róży, acerola, żurawina, szczypiorek),
- witaminy B6 i B12 (mięso, wątróbka, orzechy, pełne ziarna, ryby, banany, algi morskie np. spirulina), witamina E (oleje, kasze, słonecznik, migdały, kiełki pszenicy), ale także
- molibden (ryż naturalny, nabiał, szpinak, jaja), kwas foliowy (zielone warzywa i natki, sok pomarańczowy, fasola) oraz miedź (owoce morza), cynk (pestki dyni, jaja) i kobalt (podroby, grzyby).
Z diety należy wyeliminować produkty z zawartością azotanów (nowalijki, wędliny), gdyż istnieją badania dowodzące, że azotany przyczyniają się do szybszego rozpadu i obumierania krwinek czerwonych.
Skąd u mnie ta anemia?
Najpowszechniejszym powodem anemii są obfite i długie miesiączki. Druga częsta przyczyna to uboga w witaminę B12 i żelazo dieta, także upośledzone wchłanianie żelaza (np. przy niedokwaśności żołądka). To nieprawda, że na anemię cierpią tylko szczupłe osoby, bardzo często paradoksalnie właśnie u otyłych (zupełnie nie wyglądających anemicznie) występuje anemia, także spowodowana brakiem witamin i żelaza w diecie – osoba otyła bardzo często cierpi na niedobory różnych składników mineralnych i dlatego jej organizm, chcąc pozyskać je z pożywienia, odczuwa nadmierne łaknienie.
By przerwać to błędne koło, należy zmienić dietę na maksymalnie odżywczą, jakość (gęstość odżywcza) pożywienia zawsze przedkładać nad jego ilość, a na pewno doprowadzi to i do spadku wagi, i do poprawy wyników krwi. Innymi powodami anemii mogą być wrzody żołądka lub polipy jelit. Anemia może także towarzyszyć celiakii lub nietolerancjom pokarmowym, bowiem wiążą się one z problemem złego wchłaniania pokarmów w jelicie. Anemia bywa więc często wierzchołkiem góry lodowej, objawem, który wskazuje na inne problemy zdrowotne!