Badanie nietolerancji pokarmowej wskaże produkty, które mogą być przyczyną twoich dolegliwości. Poniższe panele obejmują szeroki zakres spożywanych na codzień produktów. Każdy panel zawiera produkty najczęściej wywołujące reakcję. Ze względu na to, że często nawet najmniej kluczowy w diecie produkt może przyczyniać się do odczuwanych dolegliwości, warto rozważyć wykonanie jednego z szerszych paneli.
Sprawdź, czy cierpisz na nietolerancję pokarmową
Rozpoznaj objawy
|
|
Z wypowiedzi Pacjentów, którzy poddali się badaniom wykrywającym nietolerancję poszczególnych pokarmów w naszym Centrum i zostali poprawnie zdiagnozowani, wynika, że wdrożenie zmian żywieniowych pozwoliło im uwolnić się od problemów trawiennych i wielu innych dolegliwości, które, jak sami mówią, bagatelizowali przez całe życie.
Nietolerancja pokarmowa
Nietolerancja pokarmowa może dotknąć każdego. Często bywa mylona z alergią pokarmową lub celiakią (tzw. chorobą trzewną o podłożu immunologicznym, polegającą na stałej i silnej nietolerancji glutenu), dlatego nie zawsze jest łatwa do rozpoznania.
Objawy nietolerancji pokarmowej są różne i często nietypowe, dlatego postawienie odpowiedniego rozpoznania bywa bardzo trudne. Przychodząc do Panaceum, wykonają Państwo kompletne testy i badania na nietolerancję pokarmową. Nasi najwyższej klasy specjaliści w dziedzinie odżywiania pomogą Państwu rozwiązać problemy zdrowotne związane z tą dolegliwością.
Wszystko na temat nietolerancji pokarmowej
Nietolerancja pokarmowa
Nietolerancja pokarmowa może dotknąć każdego. Często bywa mylona z alergią pokarmową lub celiakią (tzw. chorobą trzewną o podłożu immunologicznym, polegającą na stałej i silnej nietolerancji glutenu), dlatego nie zawsze jest łatwa do rozpoznania.
Objawy nietolerancji pokarmowej są różne i często nietypowe, dlatego postawienie odpowiedniego rozpoznania bywa bardzo trudne. Przychodząc do Panaceum, wykonają Państwo kompletne testy i badania na nietolerancję pokarmową. Nasi najwyższej klasy specjaliści w dziedzinie odżywiania pomogą Państwu rozwiązać problemy zdrowotne związane z tą dolegliwością.
Czym jest nietolerancja i dlaczego warto wykonać test
Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją na pokarmy, a dokładniej na białka, które organizm spostrzega jako obce. Zaburzenia trawienia i funkcji bariery jelitowej powodują, że układ odpornościowy staje się „przeładowany” obecnością białek pokarmowych. W tych warunkach dochodzi do nadmiernej odpowiedzi odpornościowej z wytworzeniem znacznej liczby przeciwciał IgG. Taką reakcję nazywamy nadwrażliwością pokarmowa typu III lub potocznie nietolerancją pokarmową.
Nie powinno się lekceważyć niebezpieczeństwa, jakim jest taka nietolerancja; jeśli nawet nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia dla życia, może znacząco wpłynąć na zdolność do prowadzenia normalnego, zdrowego trybu życia. Przypadki występowania nietolerancji pokarmowej zdarzają się niezwykle często. Szacuje się, że może być nią dotkniętych ok. 75% populacji. Wiele osób często zdradza więcej niż jeden symptom chorobowy. Objawy bywają słabe, a ich powód, czyli żywność, nie zawsze jest właściwie rozpoznany. Chorzy często skarżą się na nieustanny „zamęt w głowie”, zmęczenie, niepewność i opuchnięcie.
Zasadniczo nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją twojego organizmu na pewne pokarmy, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, jak np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem nadwrażliwych jelit, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego.
Nie jest łatwo uświadomić sobie, że twoje pożywienie jest katalizatorem dla występowania pewnych objawów, skoro symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin albo nawet kilka dni później. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast. Z wypowiedzi wielu pacjentów, po postawieniu diagnozy i pozbyciu się wielu objawów związanych z problemami trawiennymi, wynika, że zdali sobie sprawę, że przez całe życie doświadczali drobnych symptomów, świadczących o nietolerancji pokarmowej.
Dlaczego wykonanie testów na nietolerancję pokarmową jest tak ważne?
Nie można lekceważyć niebezpieczeństwa, jakim jest ta choroba. Nawet jeżeli nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia życia, może znacząco oddziaływać na zmniejszenie jego komfortu i powodować dalsze pogarszanie się stanu zdrowia.
Objawy bywają nieswoiste, przez co powód ich wystąpienia nie zawsze i nie od razu jest właściwie zdiagnozowany.
Chorym dokucza uczucie „zamętu w głowie”, zmęczenie, kłopoty z koncentracją. Przeważnie nie zdają sobie oni sprawy z tego, że przyczyną tego jest niewłaściwie skomponowana dieta.
Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw – na przykład ostre bóle głowy – podczas gdy u innych objawią się: zespół nadwrażliwych jelit, migreny, problemy skórne czy dolegliwości ze strony układu oddechowego.
Często nie jest łatwo skojarzyć, że to pożywienie wyzwala pojawienie się określonych objawów. Wynika to z tego, że symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin lub nawet kilka dni później. Tymczasem w przypadku alergii pokarmowej sprawa jest oczywista, ponieważ objawy uwidoczniają się natychmiast po zjedzeniu artykułu zawierającego alergen.
Z wypowiedzi Pacjentów, którzy poddali się badaniom wykrywającym nietolerancję poszczególnych pokarmów w naszym Centrum i zostali poprawnie zdiagnozowani, wynika, że wdrożenie zmian żywieniowych umożliwiło im wyzwolić się od problemów trawiennych i wielu innych dolegliwości, które, jak sami mówią, bagatelizowali przez całe życie.
Jak należy przygotować się do badania
Krew można pobierać o każdej porze dnia, nie potrzeba być na czczo, nie należy odstawiać przyjmowanych leków.
Przed pobraniem próbki krwi należy jedynie dobrze nawodnić organizm.
Dobrze jest również w dniu poprzedzającym badanie nie spożywać alkoholu.
Mam wynik i co dalej
- Kontakt z dietetykiem. Jeżeli masz już wynik badania to teraz możesz skonsultować go z jednym z naszych dietetyków.
- Wizyta w gabinecie. Konsultacja dietetyczna w gabinecie. Jest to standardowa wizyta na której spotykasz się ze swoim dietetykiem osobiście.
- Wizyta on-line lub przez telefon. Naszym klientom dajemy możliwość skorzystania z konsultacji dietetycznej bez wychodzenia z domu.
Każda osoba wykonująca badanie w Panaceum otrzyma od nas zalecenia żywieniowe. Wprowadzane zmiany w jadłospisie powinny przebiegać pod kontrolą specjalisty, aby twoje żywienie było prawidłowo zbilansowane i urozmaicone.
Współpracujący z nami dietetycy w zależności od wybranej opcji przygotują specjalnie dla Ciebie:
- interpretację wyniku badania,
- protokół diety eliminacyjnej,
- listę tolerowanych zamienników,
- analizę żywienia i ocenę stanu zdrowia,
- zalecenia adekwatne do stanu zdrowia,
- zalecenia żywieniowe obejmujące zapotrzebowanie organizmu.
Konsultacja wstępna
Niezależnie od tego czy konsultacja dietetyczna odbywa się w gabinecie Panaceum, on-line czy przez telefon jej przebieg jest taki sam.
Podczas pierwszej wizyty dietetyk analizuje dotychczasowy sposób odżywiania się (dzienniczek żywieniowy), pyta o problemy zdrowotne, preferencje smakowe, umiejętności kulinarne, styl życia oraz poziom aktywności fizycznej pacjenta. Wszystkie te informacje są niezbędne do przygotowania zaleceń zmian w zakresie dotychczasowego sposobu odżywiania lub, w razie konieczności, rozpisania diety dopasowanej indywidualnie do potrzeb każdego pacjenta.
Analizowane są również aktualne wyniki badań bądź zalecane kolejne, bardziej szczegółowe.
W razie potrzeby wykonania dodatkowych badań laboratoryjnych nasi klienci mogą skorzystać z usług naszego laboratorium. Na miejscu zawsze jest pielęgniarka, która w każdej chwili może pobrać materiał do badań.
Na wizycie przeprowadzana jest również analiza składu ciała. Atmosfera spotkania pozwala na rzetelny dialog na osi pacjent-dietetyk, dzięki czemu ze spotkania pacjent wychodzi z pełną, kompleksową wiedzą w zakresie prawidłowego odżywiania w praktyce.
Pierwsza wizyta trwa ok. 60minut.
Swoją indywidualnie dostosowaną dietę (na podstawie wywiadu żywieniowego, badań laboratoryjnych, Twoich preferencji a także trybu życia) otrzymasz od 7 do 10 dni od daty pierwszej wizyty.*
*Termin odbioru może ulec zmianie, jeśli będzie konieczna dalsza diagnostyka, konsultacja lekarska itp.
Konsultacja dietetyczna podejmowana jest zazwyczaj przez pacjentów mających problem z nadwagą lub otyłością. Jednak poza tą problematyką poddają się jej również osoby pragnące zadbać o zdrowe odżywianie się oraz chcące poprawić wygląd sylwetki.
Dlatego też m.in. centrum Panaceum w Warszawie łączy z poradami dietetycznymi innego rodzaju działania, jak:
- konsultacje lekarskie,
- trening personalny EMS,
- specjalistyczne badania, które wykrywają nieprawidłowy metabolizm przyczyniający się do tycia, a także testy genetyczne oraz testy na nietolerancję pokarmową, które warunkują dobór prawidłowej diety.
Nasza poradnia dietetyczna jako pierwsza i jedyna w Polsce posiada w swojej ofercie również możliwość skorzystania z ćwiczeń pod okiem profesjonalnych instruktorów fitness.
W Panaceum doceniliśmy moc impulsów elektrycznych, płynących z elektrostymulatora, dlatego oferujemy Państwu treningi EMS pod opieką wykwalifikowanych trenerów personalnych. Odpowiednio wyposażona sala, przyjazna atmosfera oraz indywidualne spojrzenie na każdego uczestnika zajęć sprawiają, że znacznie łatwiej wzbudzić w sobie motywację i chęć dążenia do osiągnięcia wyznaczonych celów.
Objawy nietolerancji pokarmowej
Jeżeli doświadczasz podobnych objawów badanie nietolerancji pozwoli Ci sprawdzić, czy nie są one czasem spowodowane pokarmem, który spożywasz.
Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją organizmu na spożywany pokarm, a jej objawy są bardzo różnorodne i niespecyficzne, co wynika z mechanizmu reakcji pokarmowo-specyficznych IgG. Dolegliwości mogą dotyczyć różnych układów jednocześnie, natomiast aż w połowie przypadków objawia się od strony układu pokarmowego.
Lista objawów towarzyszących temu schorzeniu jest bardzo długa i niecharakterystyczna. Osoby z tą przypadłością najczęściej cierpią na:
- ogólne osłabienie, ciągłe zmęczenie,
- niepokój,
- brak koncentracji i obniżony nastrój,
- zaburzenia w funkcjonowaniu jelit,
- wzdęcia,
- biegunki, zaparcia i wymioty,
- zmiany skórne,
- bóle głowy,
- bóle i obrzęki stawów,
- uczucie sytości lub nadmierny apetyt,
- zaburzenia neurologiczne,
- bezsenność,
- problemy z nadwagą,
- i wiele innych, niespecyficznych, symptomów
UKŁAD HORMONALNY
Niezdiagnozowana nietolerancja pokarmowa w wielu przypadkach jest zjawiskiem, które może trwać latami i prowadzić do kumulacji w organizmie wielu niekorzystnych zmian, rozregulowując podstawowe procesy metaboliczne i hormonalne. Nadwaga i otyłość, stłuszczenie wątroby, zatrzymywanie wody i obrzęki, insulinooporność, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, problemy z poczęciem i utrzymaniem ciąży, zespół napięcia przedmiesiączkowego mogą być konsekwencją nietolerancji pokarmowej.
UKŁAD NERWOWY
Jelito oprócz funkcji trawiennych i odpornościowych, jest silnie unerwione i często jest nazywane “drugim mózgiem”. Z tego względu objawy nietolerancji pokarmowej bardzo często współistnieją z objawami ze strony układu nerwowego. W rzeczywistości mózg jest „bombardowany” informacjami pochodzącymi z naszego jelita. Toczący się stan zapalny może zaburzyć komunikacje na osi jelito-mózg, dając objawy w postaci depresji, zespołu przewlekłego zmęczenia, zaburzeń snu lub migrenowych bólów głowy.
UKŁAD POKARMOWY
Dolegliwości takie jak wzdęcia, biegunki, zaparcia, uczucie ciężkości, zgaga, bóle brzucha, mdłości mogą świadczyć o zaburzeniach pracy jelita. Układ pokarmowy jako pierwszy ma kontakt ze składnikami pokarmowymi, a istotną rolą jelit jako elementu układu immunologicznego jest określenie, co jest bezpieczne, a co stanowi niebezpieczeństwo dla organizmu. Jeśli na skutek różnych elementów środowiskowych (leki, przetworzona żywność, stres) dojdzie do osłabienia prawidłowej funkcji jelita, pokarmy w sposób niekontrolowany mogą przedostawać się do organizmu, stymulując powstawanie nietolerancji pokarmowej, która jest źródłem stanu zapalnego. Przykrą konsekwencją stanu zapalnego w jelicie może być zespół złego wchłaniania, a osoby nim dotknięte mogą być narażone na niedobór składników mineralnych oraz witamin, mimo że ich dieta jest prawidłowo skomponowana.
UKŁAD ODDECHOWY
Objawy ze strony niektórych układów nie kojarzą nam się z reakcją na pokarmy. W przypadku układu oddechowego najczęściej upatrujemy przyczyny w reakcjach na pyłki traw, drzew, chwastów i roztoczy kurzu domowego. Jednak w praktyce diagnostyka nietolerancji pokarmowej u astmatyków oraz osób z nieżytem nosa, zapaleniem zatok czy częstymi infekcjami jest punktem zwrotnym w terapii.
SKÓRA
Skóra jest drugim narządem co do częstości manifestacji nietolerancji pokarmowej. Zmiany skórne mogą obejmować suchość i świąd skóry, trądzik, pokrzywkę, atopowe zapalenie skóry, egzemę, łuszczycę. Te uporczywe objawy mogą utrzymywać się kilka a nawet kilkanaście lat, znacznie obniżając komfort życia.
CHOROBY AUTOIMMUNOLOGICZNE
Choroby o podłożu autoimmunologicznym jak choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, cukrzyca typu I, czy łuszczyca wiążą się z zaburzeniami funkcjonowania jelita i rozchwianiem układu odpornościowego. Diagnostyka w kierunku nietolerancji pokarmowej i zmiana żywienia wpłynie na regenerację śluzówki jelita i wyciszy nadmierną odpowiedź odpornościową organizmu, co w konsekwencji pozwoli na wyciszenie objawów choroby autoimmunologicznej.
Przyczyny występowania nietolerancji pokarmowej
Nietolerancja pokarmowa zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych i jej rozwój spowodowany jest coraz częstszym zastosowaniem środków chemicznych w produkcji żywności. Nadwrażliwość na niektóre pokarmy jest najczęściej nabyta i ma związek z częstym przyjmowaniem antybiotyków i leków przeciwzapalnych.
Specjaliści wyróżniają dwa typy tego schorzenia: immunologiczne i nieimmunologiczne.
Nietolerancja pokarmowa pochodzenia immunologicznego jest związana z nadmierną produkcją przeciwciał typu IgG, które pod wpływem reakcji na pokarm atakują zdrowe tkanki organizmu. Paradoksalnie nawet w przypadku terapii farmakologicznej, organizm przeczuwając niebezpieczeństwo, zwalcza własne komórki. Stan zapalny wywołany upośledzeniem układu odpornościowego może uaktywnić się nawet po kilku dniach od zjedzenia produktu wywołującego nietolerancję.
Nietolerancja pokarmowa nieimmunologiczna z kolei powodowana jest zaburzeniami procesów trawienia i najczęściej ma związek z laktozą. Zdarza się również, że zmniejszona ilość enzymów trawiennych wywołuje nietolerancję fruktozy, glutenu, alkoholu czy nawet błonnika. Przyczyną choroby może być spożycie produktu, do którego dodano utrwalacze, konserwanty i wzmacniacze smaku.
Dlaczego wykonanie testów na nietolerancję jest tak ważne
Nie można lekceważyć niebezpieczeństwa, jakim jest ta choroba. Nawet gdy nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia życia, może znacząco wpływać na obniżenie jego komfortu i powodować dalsze pogarszanie się stanu zdrowia. Objawy bywają nieswoiste, przez co powód ich wystąpienia nie zawsze i nie od razu zostaje właściwie zdiagnozowany. Chorym dokucza uczucie „zamętu w głowie”, zmęczenie, problemy z koncentracją. Najczęściej nie zdają sobie oni sprawy z tego, że przyczyną tego jest nieodpowiednio skomponowana dieta.
Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw – na przykład ostre bóle głowy – podczas gdy u innych objawią się: zespół nadwrażliwych jelit, migreny, problemy skórne czy dolegliwości ze strony układu oddechowego.
Często nie jest łatwo skojarzyć, że to pożywienie jest wyzwala pojawienie się określonych objawów. Wynika to z tego, że symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin lub nawet kilka dni później. Natomiast w przypadku alergii pokarmowej sytuacja jest oczywista, ponieważ objawy uwidoczniają się natychmiast po spożyciu produktu zawierającego alergen.
Z wypowiedzi Pacjentów, którzy poddali się badaniom wykrywającym nietolerancję poszczególnych pokarmów w naszym Centrum w Warszawie i zostali poprawnie zdiagnozowanych, wynika, że wdrożenie zmian żywieniowych pozwoliło im uwolnić się od problemów trawiennych i wielu innych dolegliwości, które, jak sami mówią, bagatelizowali przez całe życie.
Kiedy warto wykonać badanie w kierunku nietolerancji
Nie powinno się lekceważyć niebezpieczeństwa, jakim jest nietolerancja pokarmowa. Nawet jeśli nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia dla życia, może znacząco wpływać na stan zdrowia i jakość życia. Przypadki występowania nietolerancji pokarmowej zdarzają się niezwykle często. Szacuje się, że może być nią dotknięte nawet 45% populacji. Jeśli występują u ciebie jakiekolwiek objawy nietolerancji pokarmowej i jeśli upewniłeś się u lekarza, że twoje objawy nie mają innych ukrytych przyczyn, warto byłoby zrobić badanie.
Nietolerancja pokarmowa a alergia pokarmowa - czy to jest to samo
Nietolerancja pokarmowa jest często mylona z alergią lub chorobą trzewną (celiakią). Niestety są to zupełnie inne schorzenia. Alergia pokarmowa występuje u osób, u których reakcja na zjedzony pokarm następuje natychmiastowo (objawy mogą być oddalone najwyżej o 2 godziny). Ta pierwsza wywołuje natomiast opóźnioną reakcję organizmu, co znaczy, że objawy mogą pojawić się nawet po kilku dniach (do 72 godzin). U osób z celiakią nietolerowanie pokarmu ma charakter objawu, a sama choroba przekazywana jest genetycznie i jest nieuleczalna, a jedynym sposobem walki z nią jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.
ALERGIA POKARMOWA | NIETOLERANCJA POKARMOWA |
Alergia pokarmowa jest natychmiastową reakcją na spożyty pokarm, w której organizm po kontakcie z pokarmem wytwarza przeciwciała IgE, uwalniając duże ilości aktywnych substancji m.in. histaminy. | Nietolerancja pokarmowa jest zjawiskiem silnie związanym z zaburzoną funkcją ochrony bariery jelitowej, w wyniku czego tworzą się kompleksy złożone z białka pokarmowego i przeciwciała specyficznego pokarmowo IgG. |
Klasyczna alergia pokarmowa charakteryzuje się objawami, które pojawiają się w ciągu kilku minut od spożycia pokarmu. | Nietolerancja pokarmowa jest reakcją opóźnioną w czasie, która występuje po kilku godzinach lub dniach po spożyciu pokarmu. |
Objawy najczęściej dotyczą błon śluzowych powodując swędzenie, katar sienny, duszności, łzawienie oczu, wysypkę, opuchnięcie twarzy. | Objawy w większości przypadków mogą obejmować różne układy jednocześnie jak migreny, depresje, bóle stawów i mięśni, zmiany skórne, obrzęki. |
Zdarza się, że reakcje alergiczne są zagrożeniem życia, ponieważ niektóre pokarmy mogą wyzwalać wstrząs anafilaktyczny. | Nietolerancja pokarmowa nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla życia, ale nierozpoznana może prowadzić do przewlekłych zaburzeń. |
Klasyczna alergia pokarmowa obejmuje ok 2,5% populacji. | Nietolerancja pokarmowa według najnowszych badań może dotyczyć 45% populacji. |
Badania na temat nietolerancji pokarmowej
Istnieje wiele badań wskazujących na zasadność prowadzenia pomiaru specyficznych pokarmowo IgG i ich wpływu na objawy chorób przewlekłych takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita drażliwego, migreny, astma, egzema, artretyzm.
Statystycznie przypadłość ta, charakteryzująca się nieprawidłową reakcją organizmu na dostarczony pokarm, dotyka 90% dzieci i 75% dorosłych i – niestety – odsetek ten stale wzrasta. Inne dane pokazują, że nietolerancja pokarmowa może być późną reakcją systemu odpornościowego na pewne rodzaje produktów spożywczych i wynika często z występowania już od wczesnego dzieciństwa syndromu nieszczelnego jelita. Szacuje się, że w związku z tym problem nietolerancji pokarmowej może dotyczyć nawet 90% populacji krajów Europy.
Badania pokazują, że syndrom nieszczelnego jelita może odpowiadać za nietolerancję pokarmową nawet na więcej niż 30 produktów spożywczych u jednej osoby. Podobnie jak alergia, nietolerancja pokarmowa może być dziedziczna. Gdy cierpi na nią jedno z rodziców, ryzyko zachorowania u dziecka wynosi 40%, w przypadku obojga rodziców – wzrasta ono aż do 70%. I jedną, i drugą można odziedziczyć także po dziadkach. Jednak ostra typowa alergia pokarmowa występuje tylko u 3 do 5% populacji.
Czy przyjmowane leki mogą mieć wpływ na wynik badania
Tak, niektóre leki i terapie mogą zmieniać pracę układu odpornościowego jak np. duże dawki leków sterydowych, radio- i chemioterapia. W przypadku wątpliwości skontaktuj się z nami.
Co to jest IgG
IgG oznacza przeciwciała klasy G, które są białkami wytwarzanymi przez układ odpornościowy, a dokładnie przez specjalne białe krwinki, zwane limfocytami B, w odpowiedzi na obce cząsteczki dostające się do organizmu takie jak wirusy, bakterie, toksyny, pokarmy. Wyróżniamy różne typy przeciwciał, najlepiej poznane są IgA, IgE, IgG, IgM.
W jaki sposób pokarm powoduje wytwarzanie przeciwciał IgG
Fizjologicznie podczas trawienia pokarmy rozkładane są na prostsze cząsteczki np. aminokwasy, kwasy tłuszczowe, cukry proste. Następnie w jelitach są wchłaniane do krwiobiegu i stanowią składnik odżywczy. U niektórych pacjentów zapalenie lub podrażnienie śluzówki jelit sprawia, że nie w pełni strawione pokarmy przedostają się w sposób niekontrolowany do krwiobiegu. Ten stan nazywany jest zespołem jelita przesiąkliwego. Układ odpornościowy rozpoznaje te cząsteczki jako „obce” i odpowiada na to wytwarzając przeciwciała IgG. Pacjenci z zespołem jelita przesiąkliwego mają wysokie poziomy przeciwciał wobec pokarmów – nietolerancję pokarmową.
Co to jest zespół przeciekającego jelita
W zespole przesiąkliwego jelita połączenia pomiędzy komórkami jelita rozluźniają się i tworzą się szczeliny, przez które cząsteczki pokarmowe w sposób niekontrolowany przedostają się do krwiobiegu. Wówczas bariera jelitowa nie spełnia swojej funkcji obronnej, co sprzyja powstawaniu nietolerancji pokarmowej.
Porównanie badanych produktów
Poniżej znajduje się plik do pobrania zawierający porównanie badanych produktów w poszczególnych testach.
Samodzielne wykonanie testu w domu
Wykonanie testu samodzielnie w domu wbrew pozorom jest bardzo proste. Pamiętaj, że na każdym etapie możesz skontaktować się z nami w celu uzyskania pomocy.
Samodzielnie w domu możesz wykonać niżej wymienione testy
- Test na 59 produktów
- Test na 80 produktów
- Test na 110 produktów
- Test na 120 produktów
- Test na 160 produktów vege
- Test na 220 produktów
Do przeprowadzenia badania laboratoryjnego samemu w domu wystarczy 5 prostych kroków
1. Zamów zestaw do pobrania próbki krwi włośniczkowej
Za wszystkie nasze testy i usługi możesz zapłacić on-line. Zestaw do pobrania krwi dotrze do Ciebie w ciągu 24h.
2. Pobierz próbkę krwi postępując zgodnie z instrukcją
Instrukcja pobrania krwi dotyczy testów 80, 110, 120, 160V, 220
Instrukcja pobrania krwi dotyczy testu 59
Jeżeli wykonywałeś/aś test na 59 produktów wynik masz po 40 minutach. Wyniku tego testu nie wysyłasz do nas, ale oczywiście możesz skorzystać z konsultacji dietetycznej on-line lub przez telefon aby dokładnie omówić wynik i uzyskać informacje na temat dalszego postępowania.
3. Wyślij próbkę krwi wraz z wypełnionym i podpisanym formularzem na adres
4. Otrzymasz wyniki drogą mailową w postaci przejrzystego raportu – czas oczekiwania na wynik to ok 15 dni roboczych od momentu dostarczenia do nas próbki.
5. Po otrzymaniu wyników (jeżeli wykupiłeś opcję z konsultacją) umów się na wizytę w gabinecie lub wizytę on-line