Genodieta, zdrowie opisane za pomocą genów

Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy. Okazuje się jednak, że te produkty spożywcze, które mają zbawienny wpływ na jeden organizm, będą nietolerowane przez inny. Często to, co jest powszechnie uznane za zdrowe i pożądane w diecie, może okazać się nietolerowane przez daną osobę. Jedzenie ma ogromny wpływ na to, jak funkcjonuje nasz organizm, jakie mamy samopoczucie, odporność.

Określona dieta może stanowić także element kuracji, przykładem mogą być jadłospisy przeznaczone dla osób z chorobą nowotworową czy cierpiących na osteoporozę. Układając dietę dla określonego organizmu należy wziąć pod uwagę jego indywidualne preferencje oraz zdolności metaboliczne.

Pomocny w odnalezieniu indywidualnej recepty na zdrowie, a więc przede wszystkim skomponowaniu diety wpisującej się w indywidualne wymagania konkretnego organizmu, z pewnością może okazać się pakiet konsultacji genetycznych Genodiet Completo.

Rozwój takich nauk, jak genomika żywienia, która zajmuje się badaniem wzajemnych zależności pomiędzy genomem i dietą, i w ramach której powstały nowe dziedziny nauki: nutrigenetyka oraz nutrigenomika, pozwala na podstawie badania DNA skomponować spersonalizowaną dietę, czyli genodietę, która wpisze się we wszystkie potrzeby danego organizmu ludzkiego.

Geny człowieka a spersonalizowana dieta

O unikatowości każdego człowieka decydują jego geny. Wyróżniamy typy genów:

  • PPARG gamma,
  • APOE
  • oraz FTO.

Pierwszy z wymienionych ma duże znaczenie w metabolizmie tłuszczów i glukozy, reguluje magazynowanie kwasów tłuszczowych, odkładanie tkanki tłuszczowej i przetwarzanie glukozy. Organizm, który wyposażony jest w określoną odmianę tego genu, obciążony jest większym ryzykiem otyłości, jeśli jego dieta będzie obfitować w tłuszcze.

Drugi ze wskazanych typów genów odgrywa rolę w metabolizmie cholesterolu oraz w transporcie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Mutacje tego genu związane są z zagrożeniem zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego oraz wpływają na działanie układu odpornościowego. Mutacja trzeciego typu genów wpływa na patologiczną otyłość u dzieci i dorosłych oraz wiąże się z ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu II.

Genodiet to informacja przede wszystkim o ewentualnych możliwych zaburzeniach funkcjonowania procesu metabolizmu kwasu foliowego, który jest nieodzowny do przeciwdziałania wadom rozwojowym płodu i ma niebagatelne znaczenie w zwalczaniu chorób układu krwionośnego, a także metabolizmie wapnia i witaminy D, która odgrywa, między innymi, istotną rolę w zapobieganiu osteoporozie, osteopenii, depresji, otyłości.

Co więcej, badanie Genodiet, poprzez analizę określonego wariantu DNA zmieniającego metabolizm tłuszczów, dostarcza bezcennej informacji, dzięki której można powstrzymać takie choroby jak nadciśnienie, miażdżyca czy cukrzyca oraz otyłość. Wreszcie, wspomniane badanie wykaże również istnienie ewentualnego zaburzenia w samooczyszczaniu organizmu.

Jednym z filarów opracowywania spersonalizowanej diety, w ramach badania Genodiet, jest określenie ewentualnych nietolerancji pokarmowych. Nierzadko po spożyciu pewnych posiłków czy wypiciu kawy nie czujemy się najlepiej. Pewnie nie każdemu przychodzi do głowy, że może on cierpieć na nietolerancję o podłożu genetycznym, trwającą całe życie. Stwierdzenie tej nietolerancji, a w konsekwencji zmiana planu żywieniowego, może znacznie poprawić jakość życia. Substancje, których organizm najczęściej nie akceptuje to laktoza, gluten, kofeina oraz sód.

Wiedza na temat tego, jak dany organizm reaguje na określone składniki odżywcze, które z nich toleruje, a których nie, pozwala skomponować indywidualny program żywienia, który będzie zawierał jedynie składniki korzystne dla organizmu i dzięki temu ten będzie funkcjonował prawidłowo. Genodieta stanowi więc przede wszystkim drogę do zdrowia, zapobiegania chorobom cywilizacyjnym i nienagannej sylwetki.

Udostępnij artykuł w swojej sieci:
Menu