Dieto profilaktyka jako skuteczna metoda zapobiegania zawałom

Pęd życia charakterystyczny XXI w. wiąże się z licznymi chorobami cywilizacyjnymi. Jedną z nich jest otyłość, która prowadzi do rozwoju znacznie poważniejszych przypadłości. Dieto profilaktyka zalecana przez specjalistów żywieniowych ma zatem za zadanie nie tylko polepszyć ogólną kondycję organizmu, ale również ustrzec go od tytułowego ryzyka zawału.

Otyłość a prawdopodobieństwo zawału serca

Jak zostało stwierdzone naukowo, otyłość sama w sobie znacząco zwiększa ryzyko zawałów serca.

  • Jest to związane z powstawaniem w organizmie stanów zapalnych, wywołanych substancjami chemicznymi zgromadzonymi w powiększonych zasobach tkanki tłuszczowej. Na skutek ich działania, w naczyniach krwionośnych dochodzi do pękania blaszek miażdżycowych, co w prostej linii prowadzi do zawału mięśnia sercowego.
  • Ponadto serce osoby otyłej jest zmuszone pompować krew z większą intensywnością, będąc tym samym o wiele bardziej narażone na ryzyko przeciążeń. Inne negatywne pochodne unikania zdrowej diety to bezdech, cukrzyca, nadciśnienie, kamica żółciowa, choroby nerek i udary.

Problem zawałów dotyczy przede wszystkim mężczyzn ze względu na ogół niezdrowych przyzwyczajeń, związanych z przyjmowaniem wielorakich używek (papierosy, alkohol, narkotyki) oraz skłonnościami do prowadzenia statycznego trybu życia.

Serca trzydziesto- i czterdziestolatków cierpią też męki z powodu permanentnego stresu, zabiegania czy wreszcie nadmiernej nerwowości, która zwykle ma tendencje do nasilania się wraz z wiekiem. Kiedy przychodzi z kolei do ograniczenia czynników stresogennych, związanego choćby z przejściem na emeryturę, zmiany w organizmie poczynione niezdrowym trybem życia są już nieodwracalne. Jak zatem w najprostszy sposób ustrzec się od zawału?

Dieto profilaktyka jako najzdrowsza metoda walki z chorobami

Nie na darmo pacjentom po przebytych zawałach, udarach, nowotworach czy innych poważnych chorobach zwykło zalecać się dieto profilaktykę, która ma zapobiegać ich nawrotom. Ta sama zasada obowiązuje w przypadku osób z grupy ryzyka, a więc zagrożonych rozwojem konkretnych jednostek chorobowych. Czynniki mogące mieć wpływ na ich rozwój to m.in. uwarunkowania genetyczne, środowiskowe oraz indywidualne, zależne od wiedzionego trybu życia.

Prawda jest taka, że dieto profilaktykę powinni stosować wszyscy zainteresowani dożyciem lat późnej starości w dobrym zdrowiu. Jej rygorystyczność można regulować zależnie od stopnia natężenia aktywności fizycznej, lecz posiłkowanie się nazbyt dużą ilością produktów postrzeganych przez dietetyków jako szkodliwe (np. wysoko przetworzonych) zawsze będzie się odbijało negatywnie na ogólnej kondycji organizmu.

Dieto profilaktyka, jako metoda zapobiegania zawałom, opiera się na kilku podstawowych zasadach żywieniowych, których należy bezwzględnie przestrzegać, aby można było mówić o skutecznej terapii. Przede wszystkim należy opierać dietę na warzywach, owocach oraz produktach pełnoziarnistych, a wystrzegać się kwasów tłuszczowych nasyconych (np. produkty mleczne, czerwone mięso) i nienasyconych (np. wyroby cukiernicze, potrawy smażone w głębokim tłuszczu).

Należy wystrzegać się także alkoholu i utrzymywać odpowiednią masę ciała, wg wskaźnika BMI (Body Mass Index). Zwłaszcza u osób po przebytych zawałach zaleca się również regularne kontrolowanie ciśnienia krwi oraz wykonywanie badań na określenie poziomu cholesterolu i glukozy.

Przede wszystkim zapobiegać

Choć dieto profilaktykę można stosować we własnym zakresie, największą efektywność leczenia uzyskuje się jedynie poprzez konsultacje z profesjonalnym dietetykiem. Decydując się na wsparcie specjalistów, warto jednak zadbać o zdrowie kompleksowo za sprawą wykonania pakietu badań ogólnych, wykluczenia ewentualnych ukrytych przypadłości (np. nietolerancji żywieniowej czy złogów stresowych) oraz dobrania indywidualnego planu treningowego.

Lata praktyki w sprawowaniu pieczy nad zdrowiem warszawskich Pacjentów Panaceum pozwalają nam jasno stwierdzić, że zdrowa dieta to zaledwie pierwszy krok na drodze do zupełnego wyleczenia. Tak, wyleczenia, ponieważ niewielu z nas może się w istocie pochwalić nienagannym stanem zdrowia.

Nasze Warszawskie Centrum Promocji Zdrowia specjalizuje się w błyskawicznych diagnozach chorób cywilizacyjnych oraz oferuje wsparcie Pacjentom dotkniętym najróżniejszymi bolączkami – również osobom po przebytych zawałach oraz tym z grupy ryzyka. Wierzymy, że dieto profilaktyka, wspomagana odpowiednią suplementacją i aktywnością fizyczną, może przyczynić się do zapobiegnięcia rozwojowi choroby lub do wykluczenia jej nawrotu.

Ważne jednak, aby nie odkładać decyzji o zmianie trybu życia w nieskończoność, gdyż może to w znaczącym stopniu wydłużyć powrót na ścieżkę zdrowia.

Pozostając przy temacie dieto profilaktyki, w kolejnej odsłonie cyklu opowiemy o metodach rozpoznania nietolerancji żywieniowej. Zachęcamy do lektury!

Udostępnij artykuł w swojej sieci:
Menu