Zakwaszenie organizmu

Organizm ludzki dąży do zachowania równowagi na wielu poziomach swego istnienia. Jednym z nich jest równowaga kwasowo-zasadowa, jako podstawowy czynnik prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie. Optymalny, dla większości procesów przemiany materii, zakres pH krwi naszego organizmu wynosi 7,35-7,45.

Jeśli pH spada poniżej tych wartości, mamy do czynienia ze stanem zakwaszenia, który prowadzi do wielu schorzeń i dyskomfortów zdrowotnych. Dodatkowo otwiera drogę różnego rodzaju zarazkom, bakteriom oraz wirusom, sprzyja także fermentacji pokarmu, powstawaniu drożdży, grzybów i pleśni, które żywią się naszym pokarmem, a nas obciążają i zanieczyszczają swymi wydalinami.

Kwasy powodują także starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdyż organizm zatrzymuje wodę, aby rozcieńczyć kwasy i zapobiec zniszczeniom – w tym przypadku opuchnięcia i wodne obrzmienia nie są problemem, ale próbą rozwiązania problemu przez organizm. Komórki rakowe także o wiele szybciej rozwijają się w kwaśnym środowisku niż w alkalicznym, podczas gdy zdrowe komórki w nim giną.

Szacuje się, że w Europie nawet ponad 85% ludności cierpi z powodu zakwaszenia organizmu

Wszechobecny stres, mała aktywność fizyczna, niewłaściwa dieta oraz inne nadużycia wobec własnego organizmu powodują zaburzenia homeostazy (równowagi) ustroju, którą potem organizm za wszelką cenę próbuje odzyskać. Jednak po latach zaniedbań nawet najsilniejszy organizm poddaje się i równowaga zostaje przeważona w stronę kwasowości. Skutkiem tego jest ogólne osłabienie organizmu, podatność na choroby, a także dyskomfort fizycznym, a w dalszej perspektywie jest gwarancją poważnych schorzeń.

Niekoniecznie trzeba używać papierka lakmusowego, by zdiagnozować u siebie zakwaszenie, gdyż istnieje wiele symptomów o tym świadczących. Organizm ludzki jest inteligentny i zawsze w jakiś dosadny, najczęściej nieprzyjemny sposób, alarmuje nam problemy ze zdrowiem.

Generalnie, kwasowe odpady, takie jak cholesterol, kwas moczowy i kwas octowy są normalnym odpadem zdrowego organizmu. Z niewielkimi ilościami kwasów organizm daje sobie radę. Problem pojawia się gdy kwasów przybywa, a organizm nie dostaje szansy na pozbycie się ich i równowaga kwasowo-zasadowa zostaje na długi czas zaburzona.

Co zakwasza nasze organizmy?

Oprócz chronicznego stresu, zakwaszenie organizmu powoduje przede wszystkim spożywanie w nadmiarze produktów kwasotwórczych, takich jak: mięsa (zwłaszcza wieprzowina) i wędliny, jaja, nabiał, biała mąka, biały ryż, słone przekąski, czarna herbata, kawa, czekolada, napoje gazowane, alkohol, wszelka przetworzona żywność i większość leków. Zakwaszający pokarm wcale nie musi być kwaśny w smaku! Cytryny mają bardzo kwaśny smak, jednak w organizmie wykazują działanie zasadowe, wystarczy potrzymać sok z cytryny chwilę w ustach, a już po chwili poczujemy jak jego smak zmienia się na słodki.

Zakwaszony organizm woła o pomoc na wiele sposobów: jako, że poprzez taki stan, jest mniej zdolny do regeneracji uszkodzonych komórek, traci zdolność do skutecznej detoksykacji oraz wchłaniania składników mineralnych i odżywczych. Wystarczy dłuższy czas takich zaniedbań, a stajemy się o wiele bardziej podatni na nowotwory, choroby psychiczne oraz cywilizacyjne (takie jak cukrzyca, osteoporoza, miażdżyca, otyłość).

Objawy zakwaszenia organizmu:

  • cienie pod oczami
  • częste infekcje wszelkiego rodzaju (kwaśne środowisko sprzyja grzybom, bakteriom, pasożytom),
  • nadkwasota (lub gorycz w ustach),
  • problemy trawienne,
  • obłożony białym lub żółtym nalotem język,
  • wzdęcia, uczucie pełności, zgaga,
  • bóle mięśni,
  • zapalenie stawów, reumatyzm,
  • wypadanie włosów. słabe paznokcie,
  • problemy ze skórą (trądzik, łuszczyca, atopia, cellulit),
  • brak libido,
  • osteoporoza (odwapnienie),
  • ciągłe, chroniczne zmęczenie, zaburzenia snu,
  • nadwaga,
  • migreny,
  • nadciśnienie.

i wiele innych, których nie kojarzymy z zakwaszeniem.

Nadwaga a zakwaszenie

Komórki tłuszczowe mają zdolność przyciągania do siebie i gromadzenia szkodliwych kwaśnych substancji, by w ten sposób chronić przed nimi ważne dla życia narządy. Ochrona organizmu przed zatruciem kwasami, może więc objawiać się nadwagą/otyłością.

Podczas zakwaszenia organizm wytwarza także dużo komórek tłuszczowych, co z jednej strony ma być sposobem ochrony, ale niestety, jednocześnie prowadzi do zwiększania się wagi. Dodając do tego zatrzymaną w organizmie wodę oraz opuchlizny i obrzmienia, stan zakwaszenia bardzo przyczynia się do kłopotów z wagą, kształtem i proporcjami sylwetki i cellulitem.

Typowa sylwetka zakwaszonej osoby to duży brzuch, cienkie nogi, baryłkowaty kształt tułowia i sztywna postawa (kwasy odkładają się w mięśniach i stawach). Dodatkowo skóra osoby zakwaszonej staje się mało elastyczna i wiotka. Dużym błędem jest zignorowanie problemu zakwaszenia i restrykcyjne, głodowe diety, ubogie w substancje odżywcze i generujące stres psychiczny i fizyczny.

Osoba z nadwagą, nie dość, że zakwaszona, wyczerpana samym tym stanem, dodatkowo pozbawia swój organizm możliwości oczyszczenia, odpoczynku i regeneracji. Stąd dobrze znany efekt jo-jo. Utrata wagi, nawet jeśli nastąpi, nie będzie ani zdrowa ani stała. Nie warto także kupować reklamowanych aptecznych wynalazków na zakwaszenie, ponieważ bez zmiany diety i stylu życia, na pewno nam nie pomogą!

Odchudzanie należy bezwzględnie zacząć od odkwaszania organizmu, już przez sam ten proces, gdy organizm wraca do równowagi, następuje samoistna, nie wymagająca wysiłku utrata wagi – znikają „depozyty bezpieczeństwa” zgromadzone przez organizm (tkanka tłuszczowa, woda, a wraz z nimi toksyny i kwasy). Oczywiście należy potem organizm wzmocnić odpowiednią dietą i stylem życia, a dalsze tracenie wagi będzie komfortowe, zdrowe i nie wymagające liczenia każdej kalorii.

Działanie prewencyjne

Lepiej zapobiegać niż leczyć, choć nierzadko teoria nie pokrywa się z praktyką, niemniej jednak dużo możemy dla siebie zrobić. By ograniczyć ryzyko zakwaszenia organizmu lub zmniejszyć obecny stan zakwaszenia, powinno spożywać się 70-80% produktów zasadowych, resztę mogą stanowić produkty kwasotwórcze.

Wymieniliśmy już jakie produkty najsilniej zakwaszają, teraz pora wymienić sojuszników:
  • produkty wysoko zasadotwórcze: surowe warzywa i owoce, suszone owoce np. rodzynki, daktyle, grzyby, dynie, bakłażany, sałaty, świeżo wyciskane soki warzywne, zielona herbata,
  • kalafior – jednym słowem korzystna jest dieta wegetariańska lub wegańska z przewagą surowego.
  • produkty neutralne: świeże masło (najlepiej klarowane), oleje, jogurt naturalny

Co można zrobić z zakwaszeniem?

Jeśli podejrzewasz u siebie stan zakwaszenia lub doświadczasz któregoś bądź kilku problemów zdrowotnych spośród wyżej wymienionych, to najwyższa pora działać, by nie dopuścić do rozwoju choroby. Można posłużyć się informacjami na temat diety odkwaszającej, jeść bardziej zasadotwórczo i na pewno starać się zmniejszyć poziom stresu w życiu (uprawiać sport, mieć jakąś pasję, odskocznię od codzienności).

Jeśli nie czujemy się na siłach do samotnej walki, warto skorzystać z pomocy profesjonalistów

Zapraszamy na Mikroskopowe Badanie Żywej Kropli Krwi, w którym określimy stopień zakwaszenia Twojego organizmu. Na własne oczy zobaczysz jak wygląda Twoja krew w powiększeniu na ekranie monitora, a my zaproponujemy Ci odpowiednią dietę i suplementację, by jak najszybciej wyprowadzić organizm na prostą.

Zyskasz o wiele więcej niż się spodziewasz – nie tylko schudniesz i poczujesz się lepiej. Wyznajemy zasadę, im szybciej zajmiemy się problemem, tym szybciej Ty wrócisz do formy i tym więcej problemów i bólu sobie oszczędzisz. Nie spodziewasz się jakie Twój organizm ma zdolności do samoregeneracji, wsparty naszą pomocą – do zobaczenia w Panaceum!

Udostępnij artykuł w swojej sieci:
Menu