NABIAŁ | Bos d 4 Mleka krowiego * (α-Laktoalbumina) Bos d 4, Bos d 5 Mleka krowiego * (β-Laktoglobulina) Bos d 5, Bos d 8 Mleka krowiego * (Kazeina) Bos d 8, Maślanka, Ser Camembert, Ser Emmentaler, Ser Gouda, Twarożek, Mleko krowie, Ser mozzarella, Ser Parmezan, Mleko bawole, Mleko wielbłądzie, Ser kozi, Mleko kozie, Jaja przepiórcze, Żółtko jaja, Białko jaja, Ser owczy, Mleko owcze |
ZBOŻA I NASIONA | Owies, Rzepak, Nasiona konopi, Komosa ryżowa, Ciecierzyca, Nasiona dyni, Gryka, Słonecznik, Jęczmień, Słód (jęczmienny), Siemię lniane, Nasiona łubinu, Ryż, Proso, Nasiona maku, Żyto, Sezam, Pszenica, Gliadyna pszenicy Tri a Gliadin, Otręby pszenne, Pszenica zielona, Gluten, Pszenica płaskurka, Pszenica durum, Pszenica samopsza, Pszenica polska, Pszenica orkisz, Kukurydza, Szarłat (Amarantus) |
WARZYWA | Szalotka, Cebula, Por, Czosnek, Szczypior, Czosnek niedźwiedzi, Bulwa selera, Łodyga selera, Chrzan, Szparag lekarski, Pędy bambusa, Burak liściowy (boćwina), Burak ćwikłowy, Kapusta, Kalafior, Kapusta biała, Brukselka, Kalarepa, Brokuły, Zielony kalafior (romanesco), Kapusta czerwona, Kapusta zielona, Kapusta włoska, Rzepa, Kapusta chińska (Pak Choi), Kapusta pekińska, Kapar, Cykoria endywia, Cykoria sałatowa (radicchio), Cykoria, Dynia piżmowa, Dynia Hokkaido, Ogórek kiwano, Cukinia, Ogórek, Karczoch, Marchewka, Rukola, Koper włoski (bulwa), Batat, Rukiew wodna, Oliwka, Pasternak, Awokado, Rzodkiewka, Bakłażan, Ziemniak, Pomidor, Szpinak, Liście pokrzywy, Roszpunka |
ROŚLINY STRĄCZKOWE | Orzech arachidowy, Soja, Soczewica, Fasola biała, Fasolka szparagowa, Groszek zielony, Groszek cukrowy, Owoc tamaryndowca, Fasola Mung |
GRZYBY JADALNE | Pieczarka biała, Borowik, Kurka (pieprznik, grzyb), Grzyby enoki, Boczniak mikołajkowy, Boczniak |
OWOCE | Kiwi, Ananas, Papaja, Limonka, Cytryna, Arbuz, Grejpfrut, Mandarynka, Pomarańcza, Melon, Figa, Truskawka, Liczi, Jabłko, Mango, Morwa, Banan, Marakuja, Daktyl, Miechunka, Morela, Wiśnia, Śliwka, Brzoskwinia, Nektarynka, Granat, Grzuszka, Agrest, Porzeczka czerwona, Jeżyna, Malina, Owoc bzu czarnego, Borówka, Żurawina, Winogrono, Rodzynka |
RYBY I OWOCE MORZA | Kawior, Węgorz, Rak szlachetny, Sercówka jadalna (małż), Krab, Śledź atlantycki, Karp, Sardela europejska (anchois), Szczupak pospolity, Dorsz atlantycki, Uchowiec (Słuchotka, ślimak morski), Homar, Krewetki mix, Kalmar, Żabnica, Plamiak (ryba), Morszczuk, Omułek jadalny, Ośmiornica, Pstrąg, Ostryga, Krewetka północna, Przegrzebek, Okładniczka (małż), Gładzica (ryba), Płaszczka kolczasta, Małż Wenus, Łosoś, Sardynka europejska, Skarp (ryba), Makrela, Karmazyn atlantycki, Mątwa, Sola, Dorada (ryba), Tuńczyk, Miecznik |
MIĘSA | Kaczka, Wołowina, Cielęcina, Sarnina, Koza, Jeleń, Koń, Kurczak, Indyk, Królik, Jagnięcina, Struś, Wieprzowina, Dzik |
ORZECHY | Orzech nerkowca, Orzech brazylijski, Orzech pekan, Kasztan jadalny, Mleko kokosowe, Kokos, Orzech kola, Orzech laskowy, Cibora jadalna, Orzech włoski, Makadamia, Orzeszek piniowy, Pistacja, Migdał |
PRZYPRAWY | Koper, Estragon, Papryka, Pieprz cayenne, Papryka chili (czerwona), Kminek, Cynamon, Curry, Kolendra, Kmin rzymski, Kurkuma, Trawa cytrynowa, Kardamon, Owoc jałowca, Liść laurowy, Gałka muszkatołowa, Mięta, Bazylia, Majeranek, Oregano, Pietruszka, Anyż, Pieprz (czarny/biały/zielony/czerwony/żółty), Rozmaryn, Szałwia, Gorczyca, Goździk, Tymianek, Kozieradka, Wanilia, Imbir |
KAWA I HERBATA | Czarna herbata, Zielona herbata, Kawa, Hibiskus, Jaśmin, Rumianek, Mięta pieprzowa, Moringa olejodajna, Kakao |
POZOSTAŁE PRODUKTY | Świerszcz domowy, Baobab, Aloes, Korzeń łopianu większego, Aronia, Olej krokoszowy, Chlorella (alga), Miłorząb, Pieprzyca peruwiańska (korzeń Maca), Szarańcza wędrowna, Tapioka, Żeń-szeń, Guarana, Mleko migdałowe, Nori (wodorosty), Nasiona chia, Kłącza Yacón, Spirulina (alga), Korzeń mniszka lekarskiego, Larwa mącznika młynarka, Algi Wakame, Agar Agar, Miód, Aspergillus Niger, Chmiel, Drożdże piekarskie, Cukier trzcinowy, Drożdże piwowarskie, Kwiat bzu czarnego, Klej mięsny (M-Transglutaminaza), Ludzka laktoferyna Hom s LF |