Dieta w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto to przewlekła choroba autoimmunologiczna tarczycy. Dotyka głównie kobiet w różnych grupach wiekowych. Do tej pory nie jest znana przyczyna jej występowania, wiadomo natomiast, że przyczyniają się do tego czynniki genetyczne oraz środowiskowe (jak np. niewłaściwa dieta, stres, palenie papierosów itp.). Walka z chorobą daje dobre wyniki, kiedy pacjenci stosują dodatkowo leczenie dietą. Dowiedz się, co jeść i czego nie jeść w Hashimoto.

Diagnostyka w chorobie Hashimotofleka

Chorobie Hashimoto często towarzyszy niedoczynność tarczycy, więc w trakcie diagnostyki warto poszerzyć podstawowe badania, takie jak TSH, fT3 i fT4, o dodatkowe specjalistyczne badania poziomu przeciwciał – aTPO i aTG, a także wykonać badanie USG tarczycy.

Kluczowe objawy

Choroba Hashimoto może dotyczyć również Ciebie, zwłaszcza jeśli obserwujesz u siebie następujące objawy:

  • senność, zmęczenie i spadki energii w ciągu dnia,
  • przyrost masy ciała i problemy z utratą masy ciała,
  • wypadanie włosów,
  • sucha skóra,
  • skłonność do infekcji,
  • problemy z krążeniem,
  • wrażliwość na zimno,
  • problemy trawienne (wzdęcia, gazy, niestrawność),
  • opuchlizna twarzy,
  • depresja, obniżony nastrój,
  • zaparcia.

Jak wygląda leczenie? Dieta, suplementacja, hormony

Leczenie zazwyczaj polega na przyjmowaniu syntetycznego hormonu tarczycy – lewotyroksyny (zwykle stosowany jest Euthyrox). Niestety, u większości pacjentek leczenie hormonalne nie przynosi zadowalających efektów lub są one niewielkie. Nic w tym dziwnego, ponieważ dopiero w połączeniu z odpowiednią dietą i suplementacją jesteśmy w stanie osiągnąć stan remisji choroby.

Choroba Hashimoto – dieta

Dieta w Hashimoto odgrywa istotną rolę w leczeniu tej choroby. Pacjentki zgłaszają znaczną poprawę samopoczucia po wyeliminowaniu z diety glutenu i produktów mlecznych. Jednak dla dużej części chorych eliminacja tylko tych dwóch grup produktów nie jest wystarczająca.

Bardzo często obserwuję u pacjentek brak poprawy wyników badań lub też nadal utrzymujące się dolegliwości, pomimo skrupulatnie prowadzonej diety eliminacyjnej. W takiej sytuacji zachęcam do wykonania dodatkowych specjalistycznych badań w kierunku stwierdzenia nietolerancji pokarmowych IgG zależnych, które to badania precyzyjnie określają indywidualną reakcję układu immunologicznego na konkretne pokarmy.

Czasem okazuje się, że oprócz glutenu czy mleka należy wykluczyć inne produkty, jak chociażby jaja, strączki i kawę. Wykonanie wspomnianego badania pozwala na wyeliminowanie produktów nietolerowanych przez układ immunologiczny danej pacjentki, dzięki czemu mogę skomponować dietę uwzględniającą indywidualne wskazania żywieniowe. Dopiero konsekwentne wyeliminowanie produktów nietolerowanych okazuje się być skuteczne.

Istotną kwestią w tej przewlekłej chorobie jest także odbudowa mikroflory jelitowej, która ma kluczowy wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto dieta w Hashimoto powinna obfitować w witaminy i minerały wspomagające prawidłową pracę gruczołu tarczowego.

Diagnostyka podstawą leczenia dietą

Bardzo często choroba Hashimoto współistnieje z innymi chorobami autoimmunologicznymi. Dlatego też warto skonsultować z dietetykiem swoje dolegliwości i poszerzyć diagnostykę o specjalistyczne badania, które można wykonać na miejscu w naszej placówce co znacznie ułatwi opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych oraz odpowiedniej suplementacji. Aby umówić się na wizytę, wypełnij formularz rezerwacji lub umów się telefonicznie nr 22 299 28 38.

mgr inż. Karolina Czyżowska
Dietetyk kliniczny
Centrum Medyczne Panaceum

Udostępnij artykuł w swojej sieci:
Menu